sobota, 28 grudnia 2013

Chińszczyzna... (made in Poland)

Nie jest może to przepis prosto z kraju środka, danie wymyślone pewnego dnia z tego co było w lodówce.
Jest to danie proste i dość szybkie w przygotowaniu.

Potrzebne nam będą:
- połówka kapusty pekińskiej
- dwie papryki
- dwie średniej wielkości marchewki
- dwie piersi z kurczaka
- grzybki mun
- sos sojowy
- sos ostrygowy(opcjonalnie)
- sok z połowy cytryny
- olej do smażenia



Jeśli mamy suszone grzybki moczymy je w gorącej wodzie. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na cienkie paski, przekładamy do miski i skraplamy sosem sojowym, aby każdy kawałek był poryty nim. Marchewkę obieramy, i kroimy na około 4 centymetrowe paski o szerokości i grubości około 4 milimetrów.Paprykę myjemy oraz wycinamy gniazda nasienne, następnie kroimy kawałki papryki na połowy i potem w paski. Z połowy kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy ją w paski. Dobrze namoczone grzybki wyjmujemy z wody i również kroimy w paski. Gdy mamy już wszystko przygotowane, nagrzewamy olej na patelni, wyjmujemy kurczaka z sosu i szybko go obsmażamy, Wyjmujemy kurczaka i odstawiamy go, dolewamy odrobinę oleju i obsmażamy marchew a następnie paprykę. Po około 5 minutach dodajmy kurczaka. Do miseczki dajemy 5 łyżek wody po 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ostrygowego i sok z cytryny. Zalewamy mieszanką składniki na patelni i dusimy na mały ogniu, jeśli sos za bardzo nam odparuje dodajmy wody. Jeśli warzywa będą już powoli miękły dodajemy grzybki i dalej dusimy, po około 2 minutach dajemy sałatę i chwilę jeszcze dusimy. Podajmy z ryżem najlepszy do tego będzie jaśminowy bądź brązowy. Do popijania wpasowuję się idealnie zielona herbata.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz