niedziela, 8 grudnia 2013

Domowa gorąca czekolada

Domowa czekolada jest idealna gdy człowiek wraca cały zziębnięty z dworu, jak i również genialnie wpasowuję się do wieczornej sesji z książką.Jest ona słodka i idealnie gęsta. 

Do naszej wybornej czekolady dla jednej osoby potrzebujemy:

- szklankę mleka
- najlepiej pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej jak kto lubi
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego 
- odrobina przypraw imbiru lub cynamonu 



Mleko podgrzewamy w rondlu na bardzo małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i przyprawy, ja dzisiaj dodałem świeżego imbiru należy go obrać i odrobinę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czekamy aż czekolada będzie zaczynała gotować i zdejmujemy ją z palnika. Przelewamy do kubka, jeśli chcemy sobie jeszcze bardziej dogodzić na górę czekolady dajmy bitą śmietanę i posypujemy startą czekoladą. Na zdrowie. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz