piątek, 13 grudnia 2013

Jajecznica troszkę inaczej...

Moja idealna jajecznica jest aksamitnie gładka i kremowa, wyśmienicie pasują do niej smażone pieczarki. Idealnie sprawdza się na śniadanie po ciężkiej nocy.

Do jajecznicy dla jednej osoby potrzebujemy:

- dwa jajka
- masło do smażenia
- chleb najlepiej jakiś żytni
- 3 lub 4 pieczarki zależnie od rozmiaru
- śmietana 18%
- sól i pieprz


Do małego rondla wbijamy jajka oraz pół łyżki masła. Stawiamy na palnik i co chwilę mieszamy, aby nic nam nie przywarło do dna rondla. W międzyczasie chleb wrzucamy do tostera, pieczarki myjemy wyrywamy trzonek, następnie na rozgrzanej patelni z masłem kładziemy nasze pieczarkami wierzchem kapelusza do dołu, oprószamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Wracając do naszej jajecznicy którą musimy mieszać, gdy już się nam zetnie  dodajemy łyżkę śmietany, sól i pieprz. Jajecznice wykładamy na uprzednio podpieczony chleb. Pamiętajcie tylko mieszajcie jajecznicę.
Bon Appetit.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz