sobota, 7 grudnia 2013

Amerykańskie Naleśniki "Pancakes"

Każdy z nas chociaż raz w życiu oglądając amerykański film chciał skosztować tych, cudnych, pulchnych i oblanych złocistym syropem klonowym naleśników. Są one nieco podobne do naszych rodzimych racuchów, idealnie nadają się na późne sobotnie śniadanie, do tego jeszcze kubek czarnej kawy i początek dnia staje się lepszy.

Do przygotowania naszych naleśniczków potrzebujemy:
- jajko
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- łyżkę cukru pudru
- szklankę mleka bądź maślanki
- 3/4 szklanki mąki
- masło bądź olej do smażenia

Składniki należy wymieszać na gęstą masę, jeśli będzie za rzadka dodać należy odrobinę mąki, a gdy nasze ciasto będzie za gęste dodajemy troszkę płynu. Gdy nasze ciasto będzie już gotowe, nagrzewamy patelnie i tłuszcz najlepiej jeśli było by to masło nada ono naszym naleśnikom wspaniałego smaku i staną się one jeszcze bardziej amerykańskie. Jak już mamy nagrzany tłuszcz nalewamy chochelką ciasto tak aby nasze placki miały wielkość kubka. Smażymy z obu stron, tylko pamiętajcie, żeby ich nie przypalić. Klasyczne pancakes podaje się z syropem klonowym, lecz jeśli go nie mamy w domu idealnie do nich komponuję się śmietana wymieszana z dżemem z czarnej porzeczki, który swoją kwaśnością przełamie słodkość naszych naleśników. A zatem Bon Appetit. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz